Sorg og krise
Når sorgen rammer efter tabet af en nær relation kommer vi i krise. Vi bliver hudløse. Det kan sammenlignes med, at vi er fuldstændig forslåede efter et voldsomt styrt, og alle sårene skal plejes, og hele op igen.
Vi kan dele sorgen op i forskellige faser, for at få et overblik over, hvilke faser vi typisk kommer igennem, når vi mister.
4 faser i sorgbearbejdelse
- I den første faste fase er dødsfaldet lige sket. Vi er ramt og rystede, og kan have svært ved at finde mening i livet. Vi kan sige at vi bløder, og gråden ligger hele tiden og lurer. Smerten kan føles uudholdelig. Vi bliver ramt på eksistensen, og bliver konfronteret med vores egen dødelighed. Det gør så ondt, at vi for en tid bliver ude af os selv af smerte.
- I den næste fase er vi helet lidt mere op, Vi smerter stadig, og det føles som om, vi er gule og blå. Smerten har ændret sig, men kan stadig mærkes lidt hele tiden. I denne fase er der mange tanker om den mistede. Det fylder stort set hos os hver dag, men vi er startet stille op med hverdagens gøremål igen efter tabet. Ved mærkedage, bryder sårene op, og begynder at bløde igen.
- I den tredje fase begynder vi at acceptere, at den mistede ikke er hos os længere, og vi gør os tanker om, hvordan livet skal se ud efter tabet. Her får vi måske ryddet op i de ting og minder, som den afdøde har efterladt sig.
- I den sidste fase er der kun ar efter den voldsomme rystelse, men dette ar bliver tilbage, og følger en resten af livet. Vi skal danne os en ny virkelighed med kun minder om den mistede. Med en sund sorgproces vil tabet langsomt blive integreret i os selv, og den mistede vil evigt lyse i vore hjerter med historier om en svunden tid..
Det er vigtigt at huske på, at alle har hver deres sorgproces, som er unik. Det vigtigste er, at den udvikler sig, og at den nye virkelighed efter en tid bliver integreret i os. Hvis sorgen ikke ændrer sig, men er fastlåst i en af de ovenstående faser, kan der være brug for hjælp til at bearbejde sorgen.
Følg mig og del gerne 🙂